Nicky Vergo                                                     6. november 2006

Klosterparken 23

2680 Solrød Strand

 

 

 

 

 

Vedr.: Isolering m.m. – Klosterparken 23

 

Med henvisning til besigtigelsen af dit hus den 19. oktober 2006 fremsendes forslag til efterisolering m.m.:

 

1. Krybekælder

 

Den eksisterende isolering er 100 mm. I nybyggeri kræves der nu en U=0,15 W/m2K. U værdien er et mål for hvor meget varme der strømmer igennem f.eks. 1 m2 pr. grads temperatur-forskel. Jo lavere U værdi des mindre varme strømmer der igennem f.eks. gulvet.

 

U værdien er nu 0,37. Ekstra 100 mm vil give U=0,19, ekstra 150 vil give U=0,16, ekstra 200 vil give U=0,14. 95 mm Rockwool batts koster ca. 33 kr/m2 inkl. moms. Da huset blev bygget var kravet en U værdi på 0,6.

 

Afhængig af hvor meget isolering du ønsker at efterisolere med, vil det formentlig være nødvendigt at forøge højden på strøerne f.eks. ved skrue et par lægter op under de eksisterende bjælker.

 

Der henvises i øvrigt til ”Den lille lune” side 89.

 

2. Loft

 

Den eksisterende isolering er 100 mm. Det anbefales at oplægge 200 mm ny isolering oven på den gamle. Den nye isolering bør lægges over samlingerne mellem de gamle batts. Hvor noget af isolering har været våd, bør den udskiftes. Hvis dampspærren, alu-folie eller lignende er utæt bør den skiftes ud.

 

Den nuværende U værdi er på 0,26. Kravet ved om- og tilbygninger er en U værdi på 0,15. Med 200 mm isolering fås en U værdi på 0,12, 150 mm giver U=0,14.

 

Der henvises i øvrigt til ”Den lille lune” side 94 og 95.

 

 

 

 

3. Ydervægge/facade

 

Nuværende isolering er 100 mm. Det anbefales at fjerne de eksisterende brædder og sætte et par lægter udenpå de eksisterende lægter således at de kan opsættes yderligere 100 mm isolering. Hvis dampspærren, f.eks alu-folie, enten ikke eksisterer eller er gået i stykker bør den udskiftes. Husk at den blanke side skal vende indad mod stuen/værelset.

 

Inden brædderne påsættes bør der sættes en vindspærre. Se ”Den lille lune” side 85.

 

Vær omhyggelig med tætheden i samlingerne mellem isolering og muren. Specielt ved køkkenet. Hvis ydervæggen isoleres skal vandhanen ”trækkes” længere ud.

 

Utæthederne over indgangsdøren bør tætnes.

 

Hvis ydervæggen efterisoleres og altså bliver ca. 100 mm tykkere skal der opsættes en sålbænk (kan købes i metermål), se vedlagte tegning udarbejdet Isover. Det er fig. 2.1 som er den relevante. Bemærk placeringen af dampspærre, vindspærre og det ventilerede hulrum.

 

Når beklædningen f.eks. på ydervæggen under vinduerne i køkkenet fjernes, bør der påsættes et trykimprægneret bræt på det sorte fundament således at isoleringen ikke beskadiges. Husk, at luft skal kunne komme ind i det ventilerede hulrum.

 

4. Rem over vinduer på 1. sal

 

Remmen, som er en uisoleret limtræsbjælke bør isoleres med tykkest mulig isolering, der er formentlig plads til 75-100 mm. Husk dampspærre, alu-folie, med den blanke siden ind mod rummet.

 

Se i øvrigt side 34 til 44 i vedlagte ”Den lille lune”.

 

5. Radiatortermostater

 

Bemærkede at flere af radiatortermostaterne er af ældre dato, det er ikke sikkert at de regulerer varmen korrekt. Foreslår at de skiftes ud.

 

6. Energiruder (fortsatsvinduer)

 

Termoruderne er såkaldte ”gamle” termoruder, formentlig fra den gang huset blev bygget for godt 30 år siden. Deres U værdi ca. mellem dobbelt og tre gange så stor som moderne energiruder. Det vil give et bedre indeklima hvis termoruderne udskiftes med moderne energiruder hvor der samtidig isættes nye glaslister samt en vedligeholdelsesfri bundliste, aluminium.

 

De lodrette lister og den øverste vandrette liste kan med fordel males inden glarmesteren sætter de nye vinduer i.

Fugerne mellem ramme og mur bør checkes og evt. udskiftes.

 

7. Økonomi og rentabilitet

 

I Håndbog for Energikonsulenter (beskikkede) beregnes rentabiliteten af formlen:

 

 

           Værdi af den årlige besparelse (kr) x skønnet levetid

                                   Skønnet investering (kr)

 

Hvis der f.eks. isoleres med ekstra 150 mm i krybekælderen vil den skønnede besparelse beløbe sig til ca. 5.50 kr/m2/år. Hvis der kommer 200 mm på loftet vil besparelsen her være ca. 9,80 kr/m2/år.

 

Imidlertid er det vanskeligt at beregne rentabiliteten og tilbagebetalingstiden fordi investeringen stort set er ukendt, da det ikke vides om arbejdet helt eller delvist laves som ”selvbyg”. Men hvis der kun medtages materiale udgiften vil tilbagebetalingstiden for krybekælder og loftsisoleringen være ca. 7 år. Ifølge bilag 13 til Håndbogen for Energikonsulenter vil levetiden for denne isolering være ca. 40 år.

 

Termoruders levetid er angivet til ca. 20 år, dine er vel godt 30 år gamle. Tilsvarende med

termostatventilerne. Husker ikke om vinduerne blot sidder med kit, men hvis der gør det er fugerne sikkert utætte.

 

Udover besparelse i varmeudgiften, vil isoleringen også give et bedre indeklima. Den er dog vanskelig at sætte penge på.

 

8. Prioritering

 

Hvis der skal laves en prioritering vil det vigtigste være at få tætnet huset, dvs. nye vinduer eller evt. at de gamle tages ud og der isættes nye tætte glaslister hvor efter de gamle termoruder isættes igen. Alternativt kan de udskiftes med nye energiruder.

 

De største arealer er henholdsvis gulv og loft, isolering her bør prioriteres over for ydervæggene bl.a. fordi vinteren nærmer sig.

 

Hvis der er noget som er uklart så spørg endelig.

 

Original samt faktura på 1600 kr plus moms følger med alm. post.

 

Med venlig hilsen

 

Sten Ehrenreich

Energi- & Ingeniørgruppen A/S.

 

Bilag: Den lille lune (Rockwool), ydervæg – detaljer (Isover), Bilag 13 til Håndbogen